Premi e riconoscimenti
Tenuta Sette Ponti - Oreno 2018 Ml. 750
Winery Tenuta Sette Ponti
Characteristic
Location: towns of Castigion Fibocchi
Exposure: Southern
Planting with: 2 m X 0.75 m.
Altitude: 250 m
Varietal: Merlot, Cabernet Sauvignon e Petit Verdot
Trellis: Cordon
Production: 7.000 - 8.000 KG / ha
Average Age the Vines: 13 - 75 years
Oreno, wich takes its name from the river that crosses the estate and the hamiet where the farmhouse is found, is the estate’s flagship wine. Fruit of the blend of Merlot structure and Cabernet Sauvignon class, brought together with the elegance of Petit Verdot, it expresses best the potential of the territory and the Moretti Cuseri family’s idea of wine.
Data sheet
- Classification
- Toscana IGT
- Organic
- No
- Year
- 2018
- Size
- Ml. 750
- Gradation
- 15%
- Body
- Heavy
- Ageing and Fining
- 12/18 mouths in French barriques, bottle aging prior to relase 1 year
- Ageing
- From 12 to 18 months
- Color
- Intense ruby red
- Scent
- Ripe berries that give sensations of chocolate and flashes of balsamic.
- Aroma
- Fruity, Spicy, balsamic
- Taste
- Spicy, fruity, notes of blackberry and berry fruits
- Serving temperature
- 16°-18° C.
- Blend
- Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
- Blend description
- 50% Merlot, 40% Cabernet sauvignon e 10% Petit Verdot
- Contains sulfites
- Si
- Zone
- Toscana
- Matching
- Braised meat, Cured cheeses, Game, Grilled meat, Kill, Red meat, Red meat stew, Roast, Roasted red meat, Stew, T-bone steak (Florentine steak), Meditation wines / Dessert wines
- Ideal with
- Cured cheeses, Meat Red, Dessert
Winery
La Tenuta Sette Ponti è una delle proprietà di famiglia dagli anni '50 quando il padre di Antonio, l'architetto Alberto Moretti, acquista direttamente dalle principesse Margherita e Maria Cristina di Savoia d'Aosta i primi 50 ettari. L'azienda inizia a produrre vino nel 1998. Si chiama Tenuta Sette Ponte dal numero dei ponti che collegano le due sponde del Arno tra la città etrusca e Firenze. Si producono solo grandi vini, in piena sintonia con le tradizioni del territorio e dell'antico sistema mezzadrile, troviamo campi coltivati a girasole e granoturco, oltre ad allevare la famosa Chianina, celebre per la bistecca alla fiorentina, maiali
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