

SPECIES OF VINE: Barbera. VINEYARD: Conca Tre Pile in Bussia (Monforte d'Alba). HARVEST: manual, with grapes selection in the vineyard. TIME OF HARVEST: first week of October. VINIFICATION: red, with skin contact inside stainless steel vats. VINIFICATION TIME: the must stays on contact with the skins for about 8 to 10 days. VINIFICATION TEMPERATURES: from 26 to 28 degrees centigrades. CELLAR REFINING: the new wine after a few months inside stainless steel vats, is put in oak casks where it remains a few months. NOTES: the “Conca Tre Pile” is a hilly area in Bussia Soprana whose main vines are Barbera’s with vineyards having a maximum age of 45 years.
Data sheet
Nell' ottocento gli antenati di Aldo Conterno partirono dall' Italia per andare a vivere in Argentina, poco dopo rientrarono in Italia per problemi familiari. Così Giovanni Conterno si trasferì con la famiglia a Monforte d'Alba nella piccola azienda vinicola del padre Giuseppe. Conterno penso subito di creare un grande Barolo da produrre solo nelle migliori annate, con lunghe fermentazioni per poterlo bere dopo tanti anni. Nel 1920 eccoci la svolta grazie all' imbottigliare del Barolo riserva. Nel 1930 Giovanni cede l'azienda al figlio Giacomo. E' in questi anni che i figli Giovanni e Aldo iniziarono ad affiancarlo e a seguirlo nella
You might also like