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Castello di Monsanto - Chianti Classico Riserva "Vigneto Il Poggio" 2013 Ml. 750
Winery Castello Di Monsanto
Characteristic
Out of the 72 hectares of vineyards, between 260 and 310 metres a.s.l., 56 hectares are of Sangiovese, the vine which the company has always deeply believed in right from the start.The density of the estate is the traditional one with about 5,000/5,500 plants per hectare, while the growing systems are guyot in some vineyards and the spurred cordon in others.
Data sheet
- Classification
- Chianti Classico Gran Selezione DOCG
- Organic
- No
- Year
- 2013
- Size
- Ml. 750
- Gradation
- 14%
- Body
- Heavy
- Ageing and Fining
- In 500-liter French oak barrels, partly new and partly second-hand for 18/20 months,
- Ageing
- From 18 to 24 months
- Color
- Ruby red
- Scent
- Varietal notes of black cherry and violet, with a final just mentioned wood and spices,
- Aroma
- Burnt, Floral, Fruity, Spicy, balsamic
- Taste
- Rich and complex bouquet, intense, full of character, agile and by long and hot,
- Serving temperature
- 16°-18° C.
- Blend
- Canaiolo, Colorino, Sangiovese
- Blend description
- 95% Sangiovese e 5% Colorino e Canaiolo
- Contains sulfites
- Si
- Zone
- Toscana
- Matching
- Braised meat, Cured cheeses, Dishes with truffle, Game, Grilled meat, Kill, Red meat, Red meat stew, Roast, Roasted red meat, Stew
- Ideal with
- Cured cheeses, Meat Red
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Winery
Nel 1960 Fabrizio acquista la proprietà, grazie alla moglie Giuliana, cominciò a piantare nuove vigne e da qui inizia un’ incredibile storia di amore, passione e gioia verso il vino e tutto ciò che lo circonda. Passano 2 anni, siamo nel 1962 Fabrizio ha il battesimo per la prima volta all’interno della Denominazione Chianti Classico, le uve del vigneto Il Poggio: nasce il Primo Cru di Chianti Classico. Siamo nel 1968 Fabrizio decide di eliminare dall’uvaggio del Poggio le uve a bacca bianca (Trebbiano e Malvasia) allora richieste obbligatoriamente dal Disciplinare. Sempre nel 1968 decide di eliminare anche i raspi in fermentazione e l’uso,
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