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Premi e riconoscimenti
Tua Rita - Giusto Di Notri 2018 Ml. 750
Winery Tua Rita
Characteristic
Giusto di Notri is a powerful yet elegant wine. Pre-harvesting was limited as well as grape clusters’ selection since the vintage did not require any particular intervention. This wine shows extreme complexity and structured, also considering of the marvelous vintage.
Good tannins, strong body with varietals notes of remarkable length. Excellent aging potential.
Data sheet
- Classification
- Toscana IGT
- Organic
- No
- Year
- 2018
- Size
- Ml. 750
- Gradation
- 14,5%
- Body
- Heavy
- Ageing and Fining
- 50% in once and twice-used French oak barriques; 50% in 35-hl tapered oak vats
- Ageing
- From 12 to 18 months
- Color
- Deep ruby red eye
- Scent
- Overall the olfactory bouquet, full of ripe dark fruit, spices, mint, liquorice and lavender
- Aroma
- Burnt, Floral, Fruity, Spicy, Vegetal, balsamic
- Taste
- Harmonious and finely delineated on the palate, excellent in tannins and surprisingly intact on the fruit. Opulenta persistence and characterized by a bright freshness
- Serving temperature
- 16°-18° C.
- Blend
- Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot
- Blend description
- Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc
- Contains sulfites
- Si
- Zone
- Toscana
- Matching
- Braised meat, Cured cheeses, Game, Grilled meat, Kill, Pasta, Red meat, Red meat stew, Roast, Roasted red meat
- Ideal with
- Cured cheeses, Meat Red, Pasta Meat
Winery
Tua Rita nasce nel 1984 grazie a Rita e Virgilio che decisero di acquistare quei terreni che doveva essere soltanto il luogo dove vivere a contatto con la natura. Ma la spinta irrefrenabile della passione per il vino cambiò decisamente le cose. L'azienda con il passare degli anni si è estesa, partendo da 2 ettari nel 1984 per arrivare ai 35 etatri nel 2018. Una crescita che incrociava l’originaria e intatta passione di Rita e Virgilio con la consapevolezza sempre maggiore delle potenzialità di quella terra, posta tra il mare Tirreno e le colline Metallifere, che si chiama Val di Cornia. E se la gestione agronomica e di cantina non poteva
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