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Castello di Monsanto - Chianti Classico Gran Selezione Il Poggio 2015 Ml. 750 Divine Golosità Toscane
  • Castello di Monsanto - Chianti Classico Gran Selezione Il Poggio 2015 Ml. 750 Divine Golosità Toscane

Castello di Monsanto - Chianti Classico Gran Selezione Il Poggio 2013 Ml. 750

Winery Castello Di Monsanto

€65.00
Quantity
Not availables

Characteristic

Classification
Chianti Classico Gran Selezione DOCG
Size
Ml. 750
Body
Heavy
Ageing
From 18 to 24 months
Blend
Canaiolo Colorino Sangiovese

Out of the 72 hectares of vineyards, between 260 and 310 metres a.s.l., 56 hectares are of Sangiovese, the vine which the company has always deeply believed in right from the start.The density of the estate is the traditional one with about 5,000/5,500 plants per hectare, while the growing systems are guyot in some vineyards and the spurred cordon in others.

2125/5

Data sheet

Classification
Chianti Classico Gran Selezione DOCG
Organic
No
Year
2013
Size
Ml. 750
Gradation
14%
Body
Heavy
Ageing and Fining
In 500-liter French oak barrels, partly new and partly second-hand for 18/20 months,
Ageing
From 18 to 24 months
Color
Ruby red
Scent
Varietal notes of black cherry and violet, with a final just mentioned wood and spices,
Aroma
Burnt, Floral, Fruity, Spicy, balsamic
Taste
Rich and complex bouquet, intense, full of character, agile and by long and hot,
Serving temperature
16°-18° C.
Blend
Canaiolo, Colorino, Sangiovese
Blend description
95% Sangiovese e 5% Colorino e Canaiolo
Contains sulfites
Si
Zone
Toscana
Matching
Braised meat, Cured cheeses, Dishes with truffle, Game, Grilled meat, Kill, Red meat, Red meat stew, Roast, Roasted red meat, Stew
Ideal with
Cured cheeses, Meat Red
Comments (0)

Winery

Nel 1960 Fabrizio acquista la proprietà, grazie alla moglie Giuliana, cominciò a piantare nuove vigne e da qui inizia un’ incredibile storia di amore, passione e gioia verso il vino e tutto ciò che lo circonda. Passano 2 anni, siamo nel 1962 Fabrizio ha il battesimo per la prima volta all’interno della Denominazione Chianti Classico, le uve del vigneto Il Poggio: nasce il Primo Cru di Chianti Classico. Siamo nel 1968 Fabrizio decide di eliminare dall’uvaggio del Poggio le uve a bacca bianca (Trebbiano e Malvasia) allora richieste obbligatoriamente dal Disciplinare. Sempre nel 1968 decide di eliminare anche i raspi in fermentazione e l’uso,

continua

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