Premi e riconoscimenti
Tua Rita - Syrah "keir Anfora" 2019 Ml. 750
Winery Tua Rita
Characteristic
Keir, a complex wine, is an absolute novelty. It is in fact the first production with vinification and refining in amphora of Tua Rita. Method that is lost in the history of wine culture, as is known, has the strength and the privilege of enhancing the varietal characteristics of the grape. It has a limited production.
Data sheet
- Classification
- Toscana IGT
- Organic
- No
- Year
- 2019
- Size
- Ml. 750
- Gradation
- 15%
- Body
- Heavy
- Ageing and Fining
- maceration with the skins in Terracotta Amphora for 6 months. for about 6 months in used French oak barrels; after going into bottle in the summer, t
- Ageing
- From 18 to 24 months
- Color
- Deep ruby red eye.
- Scent
- Overall the olfactory bouquet, full of ripe dark fruit, spices, mint, liquorice and lavender.,
- Aroma
- Burnt, Floral, Fruity, Spicy, Vegetal, balsamic
- Serving temperature
- 16°-18° C.
- Blend
- Syrah
- Blend description
- 100% Syrah
- Contains sulfites
- Si
- Zone
- Toscana
- Matching
- Braised meat, Ravioli (stuffed pasta), Roasted red meat, Roast, Rice with mushrooms, Rice with Bolognese sauce, Red meat stew, Red meat, Pasta with sauce, Cured cheeses, Pasta made with egg, Pasta, Kill, Grilled meat, Game, Dishes with truffle, T-bone steak (Florentine steak), Meditation wines / Dessert wines
- Ideal with
- Cured cheeses, Meat Red, Pasta Meat, Pasta With Vegetables, Dessert
Winery
Tua Rita nasce nel 1984 grazie a Rita e Virgilio che decisero di acquistare quei terreni che doveva essere soltanto il luogo dove vivere a contatto con la natura. Ma la spinta irrefrenabile della passione per il vino cambiò decisamente le cose. L'azienda con il passare degli anni si è estesa, partendo da 2 ettari nel 1984 per arrivare ai 35 etatri nel 2018. Una crescita che incrociava l’originaria e intatta passione di Rita e Virgilio con la consapevolezza sempre maggiore delle potenzialità di quella terra, posta tra il mare Tirreno e le colline Metallifere, che si chiama Val di Cornia. E se la gestione agronomica e di cantina non poteva
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