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Premi e riconoscimenti
Le Anfore - Cannonau Di Sardegna In Anfora 2021 Ml. 750
Winery Le Anfore
Characteristic
As part of recuperating practices connected to tradition, today we are talking about refinement in amphora, an aspect of vinification which is gaining numerous followers. Even if for some it might seem like a trendy niche practice, it really gives excellent results, and above all, it is deeply rooted in a distant past.I find that refinement in amphora contributes in a particular way to the characterization of a wine, amplifying its characteristics for variety and vintage: this is what happens with our Cannonau in Sardinia, with the historical Sangiovese in Chianti Rufina and with the international Syrah and Moscato in Upper Maremma.
Data sheet
- Classification
- Cannonau di Sardegna DOC
- Organic
- No
- Year
- 2021
- Size
- Ml. 750
- Gradation
- 14%
- Body
- Heavy
- Ageing and Fining
- Alla conclusione della fermentazione malolattica il vino viene travasato e prosegue il suo affinamento per altri 6 mesi in anfora. Dopo il suo imbottigliamento, questo vino riposa in bottiglia per circa 5 mesi.
- Color
- Rubino
- Scent
- Al naso esprime con prepotenza le note tipiche della macchia mediterranea, mirto e liquirizia su tutte.
- Aroma
- Floral, Fruity, Spicy, Vegetal
- Taste
- In bocca è complesso ed elegante e si esaurisce in un finale tannico e sapido.
- Serving temperature
- 16°-18° C.
- Blend
- Cannonau
- Blend description
- 100% Cannonau
- Contains sulfites
- Si
- Zone
- Sardegna
- Matching
- Cured cheeses, Game, Grilled meat, Kill, Lamb, Red meat, Red meat stew, Roast, Roasted red meat, Meditation wines / Dessert wines
- Ideal with
- Cured cheeses, Meat Red, Meat White, Dessert
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Le Anfore nasce dal lavoro e dalla dedizione di Elena Casadei. Solo alcuni vitigni eletti, selezionati di anno in anno in tutte le aziende (Castello del Trebbio e Tenuta Casadei per la Toscane e Olianas per la Sardegna), e che all'assaggio si confermano all'altezza della situazione, nella trasformazione in vino non vedranno altro contenitore oltre l'Anfora. Grazie al duro lavoro ne nascono vini che sono pura espressione del frutto, omaggio a questo affascinante contenitore in puro stile BioIntegrale. Informazioni Regione: Toscana e Sardegna Anno di fondazione: 2013 Enologo: Stefano Casadei e Elena Casadei Agronomo: Stefano Casadei e
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