This site uses analytical and profiling cookies (also from third parties) to offer services in line with your preferences and send you advertising. If you want to know more or opt out of cookies, click here. By clicking OK, you consent to the use of cookies and can be revoked at any time.            

close
expand_less
Contucci - Vin Santo Di Montepulcino 2010 Ml. 375 Divine Golosità Toscane
  • Contucci - Vin Santo Di Montepulcino 2010 Ml. 375 Divine Golosità Toscane

Contucci - Vin Santo Di Montepulciano 2010 Ml. 375

Winery Contucci

€44.50
Quantity
Products availables 4

Characteristic

Classification
Vin Santo Di Montepulciano DOC
Size
Ml. 375
Body
Heavy
Ageing
At least 24 months
Blend
Grechetto Malvasia Trebbiano
We again produced the vintage in 2010, making it almost 20 years since the reserve was last released in 1992. The reason for the break was that for the previous 26 years we gradually re-selected and replanted our historic vineyards, focusing on clone selection, different expressions of Sangiovese vines in relation to the soil and the possibility of combining the characteristics of Sangiovese grapes with other international varieties.In 2010 we found increased complexity and structure in the grapes from the first replanting of native vines, which convinced us to repeat, with the same blend of local grapes, the Reserve of the Vino Nobile of the 1970s and '80s.
DIV8181
4 Items

Data sheet

Classification
Vin Santo Di Montepulciano DOC
Organic
No
Year
2010
Size
Ml. 375
Gradation
17%
Body
Heavy
Ageing and Fining
,
Ageing
At least 24 months
Color
Amber
Scent
,
Aroma
Floral, Fruity, Spicy, Vegetal
Taste
,
Serving temperature
16°-18° C.
Blend
Grechetto, Malvasia, Trebbiano
Blend description
40% Malvasia Toscana 40% Grechetto 20% Trebbiano Toscano
Contains sulfites
Si
Zone
Toscana
Matching
Cantucci from Prato (typical biscuits from Prato – Tuscany), Dry sweets/cakes, Meditation wines / Dessert wines
Ideal with
Dessert
Comments (0)

Winery

L'azienda agricola Contucci nasce nel 1646 si estende su 170 ettari suddivisi in: 21 coltivati a vigneto e di questi 15 sono iscritti all'Albo del Nobile, mentre gli altri vengono utilizzati per la produzione di Rosso di Montepulciano, Bianco della Contessa, Il Sansovino e Vin Santo. I vigneti sono ubicati in una delle migliori zone di produzione, ad un l'altitudine che varia tra i 280 e 450 metri. I terreni sono in prevalenza di origine pliocenica, con presenza di argilla e sabbia. Le viti, costituite solamente da vitigni autoctoni (Prugnolo Gentile, Canaiolo nero, Mammolo, Colorino, Trebbiano Toscano, Malvasìa del Chianti e Grechetto). Gli

continua

You might also like