

We again produced the vintage in 2010, making it almost 20 years since the reserve was last released in 1992. The reason for the break was that for the previous 26 years we gradually re-selected and replanted our historic vineyards, focusing on clone selection, different expressions of Sangiovese vines in relation to the soil and the possibility of combining the characteristics of Sangiovese grapes with other international varieties.In 2010 we found increased complexity and structure in the grapes from the first replanting of native vines, which convinced us to repeat, with the same blend of local grapes, the Reserve of the Vino Nobile of the 1970s and '80s.
Data sheet
L'azienda agricola Contucci nasce nel 1646 si estende su 170 ettari suddivisi in: 21 coltivati a vigneto e di questi 15 sono iscritti all'Albo del Nobile, mentre gli altri vengono utilizzati per la produzione di Rosso di Montepulciano, Bianco della Contessa, Il Sansovino e Vin Santo. I vigneti sono ubicati in una delle migliori zone di produzione, ad un l'altitudine che varia tra i 280 e 450 metri. I terreni sono in prevalenza di origine pliocenica, con presenza di argilla e sabbia. Le viti, costituite solamente da vitigni autoctoni (Prugnolo Gentile, Canaiolo nero, Mammolo, Colorino, Trebbiano Toscano, Malvasìa del Chianti e Grechetto). Gli
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