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Castello di Monsanto - Chianti Classico Monsanto 2013 Ml. 750 Divine Golosità Toscane
  • Castello di Monsanto - Chianti Classico Monsanto 2013 Ml. 750 Divine Golosità Toscane

Premi e riconoscimenti

Veronelli stella rossa
Bibenda
Rober Parker
87/100

Castello di Monsanto - Chianti Classico Monsanto 2013 Ml. 750

Winery Castello Di Monsanto

€19.00
Quantity
Not availables

Characteristic

Classification
Chianti Classico DOCG
Size
Ml. 750
Body
Heavy
Ageing
From 12 to 18 months
Blend
Canaiolo Colorino Sangiovese

Out of the 72 hectares of vineyards, between 260 and 310 metres a.s.l., 56 hectares are of Sangiovese, the vine which the company has always deeply believed in right from the start.The density of the estate is the traditional one with about 5,000/5,500 plants per hectare, while the growing systems are guyot in some vineyards and the spurred cordon in others.

2124/2

Data sheet

Classification
Chianti Classico DOCG
Organic
No
Year
2013
Size
Ml. 750
Gradation
13,5%
Body
Heavy
Ageing and Fining
12-15 months in 50-hectoliter Slavonian oak casks, Bottle aging: 3 months,
Ageing
From 12 to 18 months
Color
Intense ruby red with light garnet
Scent
Notes of blackberry and cherry with a finish of pink and purple,
Aroma
Floral, Fruity, Spicy
Taste
Expressive, warm, with a nice flavor and tannic on the finish,
Serving temperature
16°-18° C.
Blend
Canaiolo, Colorino, Sangiovese
Blend description
Sangiovese 90%, canaiolo e colorino 10%
Contains sulfites
Si
Zone
Toscana
Matching
Boiled meat, Pasta with sauce, T-bone steak (Florentine steak)
Ideal with
Meat Red, Pasta Meat
Comments (0)

Winery

Nel 1960 Fabrizio acquista la proprietà, grazie alla moglie Giuliana, cominciò a piantare nuove vigne e da qui inizia un’ incredibile storia di amore, passione e gioia verso il vino e tutto ciò che lo circonda. Passano 2 anni, siamo nel 1962 Fabrizio ha il battesimo per la prima volta all’interno della Denominazione Chianti Classico, le uve del vigneto Il Poggio: nasce il Primo Cru di Chianti Classico. Siamo nel 1968 Fabrizio decide di eliminare dall’uvaggio del Poggio le uve a bacca bianca (Trebbiano e Malvasia) allora richieste obbligatoriamente dal Disciplinare. Sempre nel 1968 decide di eliminare anche i raspi in fermentazione e l’uso,

continua

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