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Premi e riconoscimenti
San Giusto a Rentennano - Vin San Giusto 2015 Ml. 375
Winery San Giusto A Rentennano
Characteristic
Location: Towns of Gaiole in Chianti
Grapes: Malvasia and Trebbiano
Yield for vine: 1 - 1,3 Kg.
Vineyard management: Organic
Yield of the must: 22%
Production: 1.843 bottles
First vintage in the bottle: 1979
This sweet wine is made from 92% Malvasia and 8% Trebbiano grapes, hand-picked when perfectly mature, and dried on racks in a well ventilated room for approximately 140 days. After the grapes are pressed, the must is sealed in small chestnut barrels, each containing 40 to 180 litres, which are placed in lofts where they are subject to seasonal temperature change. Here the wine ferments and develops slowly over a six year period,during which time 40% evaporates, which accounts for its extraordinary concentration. Before bottling, the wine is filtered, drop by drop, through Holland cloth. Vin San Giusto has long ageing potential. It is bottled and held for a further 18 months, before it is released. It should be sipped at cellar temperature 10°C (50°F). This wine containes no added sulfites.
Data sheet
- Classification
- Toscana IGT
- Organic
- Si
- Year
- 2015
- Size
- Ml. 375
- Gradation
- 9,5%
- Body
- Heavy
- Ageing and Fining
- Sai anni in caratello, segue affinato 18 mesi in bottiglia presso le nostre cantine. Prima dell'imbottigliamento si esegue un filtraggio in cole di tela olandese goccia a goccia.,
- Ageing
- At least 24 months
- Color
- Giallo ambrato splendente
- Scent
- Intensi e piacevoli sentori di miele, castagne e caramello,,
- Aroma
- Floral, Fruity, Spicy, Vegetal
- Taste
- Etereo, dolce, di grande persistenza e piacevolmente fresco,
- Serving temperature
- 10°-16° C.
- Blend
- Malvasia, Trebbiano
- Blend description
- Malvasia 90% - Trebbiano 10%
- Contains sulfites
- No
- Zone
- Toscana
- Matching
- Blue cheeses, Dry pastries, Dry sweets/cakes, Foie gras, Quiche / savoury pie, Meditation wines / Dessert wines
- Ideal with
- Blue cheeses, Earthfood Starters, Meat White, Dessert
Winery
L'azienda nasce nel 1905, si estende per una superficie pare a 160 ettari di cui: 31 a sono destinati a vigneto, 11 a oliveto, 40 a bosco, 78 a seminativo, prato e pascolo. I terreni sono fortemente variabili, tufacei con oltre il 70% di sabbia, sabbiosi-limosi, argillo-sabbiosi, alcalini, calcarei. L'altitudine dell'azienda è di circa 270 Mt s.l.m., il microclima è caratterizzato da forti escursioni termiche tra le ore diurne e notturne, sovente da temperature medio-alte anche nel periodo di vendemmia. I vigneti sono tutti in posizione ed esposizione privilegiata. Consiglio da enotecario? spetta al Chianti Classico, un vino che viene
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