Caprili - Sant Antimo Vin Santo 2019 Ml. 375
Winery Caprili
Characteristic
“From one berry, only one drop of Vin Santo”. These words of the owner Filippo Fanti gives you the idea of the preciousness of the Vin Santo for the Fanti family. Always produced following the centuries-old recipe, the grapes for this sweet wine are dried for over three months and aged for almost six years.
Data sheet
- Classification
- Sant'Antimo DOC Vin Santo
- Organic
- No
- Year
- 2019
- Size
- Ml. 375
- Gradation
- 14%
- Body
- Light
- Ageing and Fining
- 7 years in small oak barrels called “caratelli”, filled for 70% of the total capacity and closed with cement
- Ageing
- At least 24 months
- Color
- It has a charged amber color with intense reflections.
- Scent
- The smell is rich and concentrated, particularly complex with candied red fruits aromas.
- Aroma
- Floral, Fruity
- Taste
- The taste is full, harmonic and complex with a long persistence but it is especially an elegant wine with a very good balance between acidity and sugars.
- Serving temperature
- 12°-14° C.
- Blend
- Malvasia, San Colombano, Trebbiano
- Blend description
- 40% Trebbiano Toscano, 40% Malvasia Toscana, 20% San Colombano
- Contains sulfites
- Si
- Zone
- Toscana
- Matching
- Cantucci from Prato (typical biscuits from Prato – Tuscany), Chocolate, Dry pastries, Dry sweets/cakes, Dessert, Meditation wines / Dessert wines
- Ideal with
- Dessert
Winery
L'azienda Caprili nasce nel 1965 grazie a Alfo Bartolommei. L'azienda, si estende nell'incantevole paesaggio di Montalcino su una superficie 58 ettari, ad un altitudine che varia tra i 220 ai 350 metri s.l.m, a sud-ovest del territorio nel Comune di Montalcino, sul pendio della collina che degrada verso i fiumi Orcia e Ombrone. La superficie vitata è di 18 ettari di cui 16 coltivati a Sangiovese Grosso da cui si produce Brunello di Montalcino D.O.C.G. e Rosso di Montalcino D.O.C., 1,3 ettari sono coltivati a Trebbiano Malvasia e Vermentino e producono il bianco Settimia, 0,7 ettari sono impiantati a Moscadello e producono l'omonimo vino: il
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