Caprili - Brunello Di Montalcino Riserva "Adalberto" 2016 Ml. 750
Winery Caprili
Characteristic
The Caprili estate spreads out over an area of 58 hectares in the southwest territory of the Municipality of Montalcino on the hillside which slopes down towards the Orcia and Ombrone rivers.
Of the total property, 18 hectares of the land is covered with vines. Sangiovese Grosso is cultivated on a total of 16 ha for Brunello di Montalcino D.O.C.G. and Rosso di Montalcino D.O.C.G. Trebbiano, Malvasia and Vermentino varieties are planted on 1,3 hectares of land for the white Settimia, while Moscadello is grown on the remaining 0.7 hectares in order to produce wine of the same name, Moscadello di Montalcino D.O.C.
The estate also has four hectares of olive groves for its excellent extra-virgin olive oil classified with the marque Denominazione di Origine Protetta Terre di Siena Protected Denomination of Origin for oil produced in the area of Siena.
Data sheet
- Classification
- Brunello Di Montalcino DOCG
- Organic
- No
- Year
- 2016
- Size
- Ml. 750
- Gradation
- 14,5%
- Body
- Heavy
- Ageing and Fining
- 48 months in big barrels by Slavonian oak followed by 6 months in bottle.
- Ageing
- At least 24 months
- Color
- Intense color
- Scent
- With ample notes of red berries
- Aroma
- Boisé, Burnt, Floral, Fruity, Spicy, balsamic
- Taste
- On the palate gives a body of great balance with tannins well integrated into the structure, which ensures elegance and longevity.
- Serving temperature
- 16°-18° C.
- Blend
- Sangiovese
- Blend description
- Sangiovese Grosso 100%
- Contains sulfites
- Si
- Zone
- Toscana
- Matching
- Braised meat, Cured cheeses, Game, Goat, Grilled meat, Kill, Red meat, Red meat stew, Roast, Roasted red meat, Stew
- Ideal with
- Cured cheeses, Meat Red, Meat White
Winery
L'azienda Caprili nasce nel 1965 grazie a Alfo Bartolommei. L'azienda, si estende nell'incantevole paesaggio di Montalcino su una superficie 58 ettari, ad un altitudine che varia tra i 220 ai 350 metri s.l.m, a sud-ovest del territorio nel Comune di Montalcino, sul pendio della collina che degrada verso i fiumi Orcia e Ombrone. La superficie vitata è di 18 ettari di cui 16 coltivati a Sangiovese Grosso da cui si produce Brunello di Montalcino D.O.C.G. e Rosso di Montalcino D.O.C., 1,3 ettari sono coltivati a Trebbiano Malvasia e Vermentino e producono il bianco Settimia, 0,7 ettari sono impiantati a Moscadello e producono l'omonimo vino: il
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