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- Not availables
Castello di Monsanto - Chianti Monrosso 2017 Ml. 750
Winery Castello Di Monsanto
Characteristic
Out of the 72 hectares of vineyards, between 260 and 310 metres a.s.l., 56 hectares are of Sangiovese, the vine which the company has always deeply believed in right from the start.The density of the estate is the traditional one with about 5,000/5,500 plants per hectare, while the growing systems are guyot in some vineyards and the spurred cordon in others.
Data sheet
- Classification
- Chianti DOCG
- Organic
- No
- Year
- 2017
- Size
- Ml. 750
- Gradation
- 13,5%
- Body
- Heavy
- Ageing and Fining
- 6 months in 50 HL Slavonian oak casks,
- Ageing
- At least 24 months
- Color
- Ruby red with nuances of violet.
- Scent
- Intense aromas of ripe red berries.,
- Aroma
- Floral, Fruity, Spicy
- Taste
- Soft and elegant, with flavors of red berry fruit and a pleasant acidity, leading to a lingering finish.,
- Serving temperature
- 16°-18° C.
- Blend
- Canaiolo, Merlot, Sangiovese
- Blend description
- 80% Sangiovese, 15% Canaiolo, 5% Merlot
- Contains sulfites
- Si
- Zone
- Toscana
- Matching
- Cured cheeses, Game, Grilled meat, Ham , Pasta, Rice with mushrooms, Starters
- Ideal with
- Cured cheeses, Earthfood Starters, Meat Red, Pasta Meat, Pasta With Vegetables
Winery
Nel 1960 Fabrizio acquista la proprietà, grazie alla moglie Giuliana, cominciò a piantare nuove vigne e da qui inizia un’ incredibile storia di amore, passione e gioia verso il vino e tutto ciò che lo circonda. Passano 2 anni, siamo nel 1962 Fabrizio ha il battesimo per la prima volta all’interno della Denominazione Chianti Classico, le uve del vigneto Il Poggio: nasce il Primo Cru di Chianti Classico. Siamo nel 1968 Fabrizio decide di eliminare dall’uvaggio del Poggio le uve a bacca bianca (Trebbiano e Malvasia) allora richieste obbligatoriamente dal Disciplinare. Sempre nel 1968 decide di eliminare anche i raspi in fermentazione e l’uso,
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