Le Anfore - Migiu Isola Dei Nuraghi Sardegna In Anfora 2018 Ml. 750
Winery Le Anfore
Characteristic
As part of recuperating practices connected to tradition, today we are talking about refinement in amphora, an aspect of vinification which is gaining numerous followers. Even if for some it might seem like a trendy niche practice, it really gives excellent results, and above all, it is deeply rooted in a distant past.I find that refinement in amphora contributes in a particular way to the characterization of a wine, amplifying its characteristics for variety and vintage: this is what happens with our Cannonau in Sardinia, with the historical Sangiovese in Chianti Rufina and with the international Syrah and Moscato in Upper Maremma.
Data sheet
- Classification
- Sardegna Semidano DOC
- Organic
- No
- Year
- 2018
- Size
- Ml. 750
- Gradation
- 12,5%
- Body
- Heavy
- Ageing and Fining
- Le uve diraspate e leggermente pigiate sono inviate insieme alle proprie bucce in anfore di terracotta da 800 lt. La fermentazione “in rosso” è condotta senza l’aggiunta di lieviti e si protrae per circa 88 giorni.
- Color
- Colore giallo intenso, con rifessi dorati, segno di una lunga macerazione sulle bucce
- Scent
- Spiccano profumi di frutta matura con sentori di pesca gialla.
- Aroma
- Floral, Fruity
- Taste
- In bocca si percepisce la buona struttura in equilibrio con sapidità e freschezza.
- Serving temperature
- 10°-12° C.
- Blend
- Semidano
- Blend description
- 100% Semidano
- Contains sulfites
- Si
- Zone
- Sardegna
- Matching
- Cold fish starters, Cured cheeses, Fish, Fish-fry, Fish tartare, Pasta with fish, Pasta with vegetables, Rice with fish, Roast, White meat
- Ideal with
- Cured cheeses, Meat White, Pasta With Vegetables, Seafood Pasta Dishes, Seafood starters
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Le Anfore nasce dal lavoro e dalla dedizione di Elena Casadei. Solo alcuni vitigni eletti, selezionati di anno in anno in tutte le aziende (Castello del Trebbio e Tenuta Casadei per la Toscane e Olianas per la Sardegna), e che all'assaggio si confermano all'altezza della situazione, nella trasformazione in vino non vedranno altro contenitore oltre l'Anfora. Grazie al duro lavoro ne nascono vini che sono pura espressione del frutto, omaggio a questo affascinante contenitore in puro stile BioIntegrale. Informazioni Regione: Toscana e Sardegna Anno di fondazione: 2013 Enologo: Stefano Casadei e Elena Casadei Agronomo: Stefano Casadei e
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