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Fontuccia - Senti Oh 2022 Ml. 750
Winery Fontuccia
Characteristic
The Senti Oh! it is the first wine of the Fontuccia company. It is the beginning of the journey during which we listened to the places and people who on the island have dedicated their whole life to their passion, to that viticulture that today we define "heroic". An archaic knowledge that we have chosen to protect by enhancing the specificities and beauty of our territory with this wine made exclusively with ansonica grapes from the Giglio Island, grown in a few hectares that are always sunny and overlooking the sea. The Senti Oh! it is the perfect synthesis of tradition and trend. the grapes come from different plots located on the island. Loose granite for Capel Rosso and Olivello, mixed clayey sand for Fontuccia, medium-clayey clay for Franco. The yield is very variable depending on the soil and the age of the vines, ranging from 0.5 kg to 1.5 kg per plant. The harvest takes place in the first ten days of September for the vineyards located in Capel Rosso, while for the other vineyards it is done in the second half of September - The destemming of the grapes, cold maceration, which goes from 24 to 72 hours depending on the characteristics of the grapes, delicate pressing and static decanting of the must. Spontaneous fermentation at controlled temperature.
Data sheet
- Classification
- Costa Toscana IGT
- Organic
- Si
- Year
- 2023
- Size
- Ml. 750
- Gradation
- 13%
- Body
- Light
- Color
- Intense and bright straw yellow
- Scent
- Iodio e minerale al naso, sono le base di questo vino, sulla quale si poggiano sentori intensi e netti di albicocca e pesca, piacevolmente supportati da note floreali di camomilla.
- Aroma
- Aromatic, Fruity, Mineral, Vegetal
- Taste
- Giglio e ansonica, sapido, minerale, strutturato ed avvolgente sempre in equilibrio con una piacevole freschezza. La trama tannica appena percettibile, lo identifica inconfondibilmente figlio dell'isola.
- Serving temperature
- 12°-14° C.
- Blend
- Ansonica
- Blend description
- 100% Ansonica
- Contains sulfites
- Si
- Zone
- Toscana
- Matching
- Cold fish starters, Fish-fry, Pasta with fish, Pasta with vegetables, Rice with fish, Soft cheeses, Steamed fish or crustacean, White meat
- Ideal with
- Fish, Meat White, Pasta With Vegetables, Seafood Pasta Dishes, Seafood starters, Soft cheeses
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Winery
L'azienda Fontuccia nasce nel 2006 grazie ai fratelli Giovanni e Simone. Debutta solo nel 2009 con il suo primo anno di imbottigliamento. Siamo nella seconda più grande isola dell'arcipelogo toscano. Siamo Giglio Castello dove troviamo la superficie vitata più estesa dell’azienda grazie a i suoi 5.000 ceppi su 7500 metri quadrati, poco distante troviamo il secondo appezzamento di altri 3.000 metri. Tutti i vigneti sono terrazzati e richiedono cure assidue e garretti robusti. Tutti i vini dell'azienda sono prodotti con l'uvaAnsonaco. I fratelli Rossi hanno l’obiettivo di ampliare le superfici nella parte sud, da sempre considerata come la più
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