

Vine yield, averaging 30 hectolitres of wine per hectare, is deliberately kept very low in order to produce a wine that will express all the qualities of its grape variety and its terroir. Cluster and leaf-thinning are normal practices. Merlot and Sangiovese come to complete ripeness three or four weeks apart, between mid-September and early October, so they are harvested separately, parcel by parcel, then manually inspected as they arrive at the cellar and are vinified individually. Only after the fermentations conclude, towards the end of November, are the lots blended together.
Data sheet
Frescobaldi una storia cominciata 700 anni fa, con una casa di uomini d’arme, letterati, mercanti, banchieri, fornitori di papi e sovrani, questa è in breve l’excursus della famiglia. Frescobaldi sono produttori di vini, da sempre conosciuti a livello internazionale, con una particolare attenzione alla vitivinicoltura specializzata sviluppata dagli anni Sessanta, grazie ai suoi 1.200 ettari di vigneto dislocati in Toscana e Friuli Venezia Giulia. Le tenute sono: Castello di Nipozzano, Castello di Pomino, Tenuta Castiglioni, Tenuta Remole, Tenuta Perano, Tenuta Castelgiocondo, Tenuta Ammiraglia, Bolgheri e Gorgona. Friuli con l'azienda
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