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Brezza - Barbera D' Alba Superiore 2017 Ml. 750 Divine Golosità Toscane
  • Brezza - Barbera D' Alba Superiore 2017 Ml. 750 Divine Golosità Toscane

Premi e riconoscimenti

Veronelli stella rossa

Ideale con

Antipasti di terra

Primi di terra

Carni Rosse

Formaggi Stagionati

Primi Di Verdura

Brezza - Barbera D' Alba Superiore 2017 Ml. 750

Cantina Brezza

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Quantità
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Caratteristiche

Denominazione
Barbera d' Alba DOC
Formato
Ml. 750
Corpo
Di corpo
Passaggio in botte
0-12
Uvaggi
Barbera

Location: towns of Barolo

Soil structure: Clay-loam, sandy-loam

Trellising: Vertical canopy

Vineyard expansion: 2.1 ha

Pruning system: Traditional Guyot

Exposure: A variation of Southeast and West

Planting with: 0,8 m X 2.5 m.

Altitude: 300 m

Plant density: 5,000 plants per hectare

Varietal: Barbera

Production: About 7,000 KG / ha

Rootstock clone: 420 A, SO4, K5BB

Year planted: 1942/1991

Soil characteristics

The SANT’AGATA FOSSIL MARL is the majority of the soil structure that characterizes the towns of Barolo and La Morra. Originated in the Tortonian age from a normal offshore sedimentation, it occurs more or less a sandy blue grey soil with local interbedded conglomeratic sandstone. A smaller part is represented by the DIANO SANDSTONE, that characterizes a part in the towns of Castiglione Falletto, Monforte d’Alba, and Barolo. It consists more or less of compact sand with a grey sandstone. The Barbera grapes produced in these conditions are of high quality with good acidity/sugar balance, especially in drier years.

Production process

Once the grapes arrive to the cellar they are immediately de-stemmed and crushed. The must ferments for about 8-10 days. The maceration is normally prolonged for another 4-6 days, then the wine is maintained at a temperature of 18°C /64°F for the malolactic. Once the malolactic fermentation has finished the wine will go into our youngest (1-3 years) Slavonian oak barrels to rest for one year. Then after the wine will be bottled and let to rest another year in bottle before being placed on the market.

Serving recommendations

Barbera is widely considered to be one of the great red grapes of Italy. The Langhe Barbera is an important red wine of great structure, aged in oak with good aging ability. It is a wine that matches well with pasta dishes (tajarin with ragu, ravioli del plin) but it is also very common to enjoy this wine throughout the entire meal.

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Scheda tecnica

Denominazione
Barbera d' Alba DOC
Biologico
Si
Annata
2017
Formato
Ml. 750
Gradazione
14.5%
Corpo
Di corpo
Maturazione
In botti di rovere di Slavonia che avviene in botti di capacità media di 20-25 Hl per circa un anno. Finito l'affinamento viene messo in bottiglia dove vi rimane per circa sei mesi
Passaggio in botte
0-12
Colore
Rosso rubino carico il colore
Profumo
Gradevole al nase, connotata da sentori di frutta rossa, come ciliegia e fragola, e da sfumature terziarie di caffè, cioccolato e menta
Aromi
Balsamico, Floreale, Fruttato, Speziato, Tostato
Sapore
Fresco e strutturato, con tannini lisci e scorrevoli e una persistenza lunga e pulita
Temperatura
16°-18° C.
Uvaggi
Barbera
Descrizione uvaggio
100% Barbera
Contiene solfiti
Si
Zona
Piemonte
Abbinamenti
Antipasti, Primi Piatti, Carne Alla Brace, Formaggi Stagionati, Risotto Ai Funghi, Salumi, Selvaggina
Ideale con
Antipasti di terra, Primi Di Verdura, Primi di terra, Carni Rosse, Formaggi Stagionati
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Cantina

L'Azienda Agricola Brezza, nasce a Barolo nel 1885, è si trova a metri dal centro del piccolo comune di Barolo, immersa nei vigneti. L'azienda si estende su una superficie di 22 ettari, tra cui sedici e mezzo sono di vigneto, tutti i vini prodotti sono tutti a DOCG Denominazione di Origine Controllata e Garantita o DOC Denominazione di Origine Controllata. Brezza è una azienda ad agricoltura biologica certificata dalla quarta generazione. La filosofia aziendale consiste nel produrre vini monovitigno curando al meglio il vigneto con opportune potature e accurati diradamenti. Pratichiamo l’uso del sovescio e del compostaggio che esaltano la

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